Să învăţăm din experienţa altora

sinpen

   Urmărim de o vreme o stare conflictuală care se dezvoltă între conducerea Penitenciarului Poarta Albă şi Sindicatul Național SINPEN 2016 Constanța, respectiv între aceeaşi conducere reprezentată de dl. Florentin Muscalu(definit ca protector al domnilor Mate şi Băluţă) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Motivele sunt multiple şi le aveţi aici.

   Fără a avea pretenţia unei disecări exhaustive, scopul nostru este să aflăm câte ceva despre modalitatea de evoluţie a stării de neînţelegere până la punctul în care se pare că nu există şanse de rezolvare amiabilă a conflictului.

     Vă veţi întreba, pe bună dreptate, ce treabă avem noi cu ceea ce se întâmplă acolo. Păi nu doar faptul că suntem parte a aceluiaşi sistem ne determină să abordăm subiectul, ci mai ales încercarea de a nu repeta greşelile care au fost făcute acolo.

   S-a ajuns până la faza în care armele stau pe masă. Pe scurt sindicatele solicită demiterea grupului Muscalu – Mate – Banuţă.

     S-ar fi putut ajunge la un final în care părţile să fie ambele mulţumite, dacă rigiditatea şi modul de abordare obtuz, dacă lipsa de profesionalism şi incompetenţa celor vizaţi nu ar fi atins limitele suportabilităţii. Cum să soliciţi în scris unui agent să supravegheze singur 420 de deţinuţi? Doar un incompetent putea cere aşa ceva! Sau un copil atunci când, în timpul jocului, îţi cere să păzeşti singur o cetate. Însă a făcut-o şi în scris….ceea ce ne determină să credem că acel domn este de-a dreptul rezistent la raţiune.

    Revenind la motivul pentru care exemplificăm ceea ce se întâmplă acolo, încercăm să extragem două probleme determinante în escaladarea situaţiei care, la început, a fost doar o neînţelegere. În primul rând credem că un şef care are o structură conflictuală nu are ce căuta în sistem, iar cei cu experienţă ştiu ce se întâmplă atunci când acţionezi aşa în jobul nostru: obţii furtună. În al doilea rând poziţiile de pe care s-a încercat negocierea au fost inegale, sau cel puţin aşa au părut în viziunea angajatorului care a crezut că deţine o poziţie privilegiată şi superioară reprezentanţilor sindicali. Această aparentă superioritate determină lipsa de consideraţie pe care o arată faţă de oameni, respectiv neluarea în calcul a eşecului ca deznodământ. Deci aparenta superioritate şi natura conflictuală a factorului decizional sunt, credem noi indezirabile în relaţia angajator-angajat.

    Sigur că nu vom evita să spunem că şi prin partea asta a ţării ar mai trebui exersat respectul reciproc şi dialogul acela real şi sincer între management şi reprezentanţii angajaţilor.

2 thoughts on “Să învăţăm din experienţa altora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.