Îmi doresc schimbări

adaptare

   Adaptarea este definită ca proprietatea fundamentală a unui organism de a-şi modifica funcţiile şi structurile în raport cu schimbarile mediului înconjurător. Trebuie să ne adaptăm. Nu se poate altfel, pentru că asta ar însemna sfârşitul. Trebuie să generăm reacţii de răspuns care să ne măreasca şansele de supravieţuire în condiţiile schimbătoare ale mediului, atât ca indivizi cât şi ca entităţi. Iar în viaţa cotidiană avem nenumărate exemple de adaptare cu succes, sau de eşec.

   Spre exemplu, Ministerul Afacerilor Interne, prin vocea doamnei Carmen DAN, anunţă că se adaptează pieţei muncii şi reduce durata şcolarizării în şcolile de agenţi şi subofiţeri de la 2 ani la 1 an, pentru a creşte numărul de absolvenţi şi a compensa deficitul de cadre din Poliţie.(link). În mediul privat, companiile încep să renunţe la testele de angajare din cauza lipsei potenţialilor angajaţi(oare să mai menţionăm că indiferent dacă ai o diplomă de studii universitare în domeniul textil să zicem, privatul te angajează în IT dacă ştii scrie software. Dacă eşti competent pe partea practică, în alte cuvinte?).

   Şi aflu din presa de azi că şomajul este la minime istorice . Şi că angajaţii stau într-o firmă cât timp sunt „entertained” .

   Recunosc, nu mă prea pricep în domeniul pieţei muncii, dar chiar şi eu îmi pun nişte întrebări despre modalitatea în care noi, ÎNCĂ, facem angajări: interviu(eliminatoriu), testare psihologică(nu poate fi contestată), probe sportive(neadaptate vârstei candidaţilor), testarea competenţelor de utilizare a calculatorului şi proba scrisă la care trebuie să ai nota minim şapte, în ţara în care nota de promovare este cinci.

   Iar candidaţii, în zonele mai dezvoltate, se lasă aşteptaţi. Şi puţinii candidaţi care se prezintă(nu trebuie să ne ascundem) nu sunt savanţi. Nici nu am avea pretenţia, dar zic!

   Şi-atunci eu deranjez să-ntreb dacă A.N.P. poate fi definită ca o entitate care are proprietatea de a se adapta şi de a supravieţui? O fi acum momentul să întreb dacă traseul pe care am apucat nu trebuie ajustat constant?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.