Importanţa sexului la serviciu

viitorii-agenti-de-penitenciare-i-au-cinstit-pe-eroii-vanatori-de-munte-1

    Actualitatea aproape zilnic presărată cu ultraje ale deţinuţilor asupra personalului de penitenciare, ne aduce în gând o iniţiativă mai veche, aceea de a planifica agente femei în secţiile de deţinuţi bărbaţi. Propunem azi ca dezbatere, importanţa femeilor agente supraveghetor, în demersurile de pază escortare şi supraveghere ale sistemului, sau în acelea de a construi o societate mai bună.

   Experienţele altor ţări – şi am văzut şi noi – demonstrează că agentele au capacitatea de a comunica mai bine cu deţinuţii, de a reduce tensiuni şi de a contribui la reabilitarea lor. Iar scopul pedepsei nu este doar acela de constrîngere ci şi de reabilitare a infractorilor. Oricum avem deja personal de sex feminin care îşi desfăşoară activitatea în secţii de bărbaţi: asistenţi sociali, psihologi, educatori, etc.

    Pe de altă parte, admitem faptul că unele dintre ultrajele deţinuţilor au fost îndreptate de-a lungul timpului  împotriva acestui tip de personal, perceput ca fiind oarecum mai vulnerabil.

  Apreciem noi că nu ar trebui să judecăm după sex ci după inima, curajul şi profesionalismul celui planificat în serviciul de supraveghere, bărbat sau femeie. Cu toţii cunaoştem femei puternice care au inimi de leu. Aşa că a minimaliza importanţa femeilor în desfăşurarea acestui tip de misiuni o considerăm superficială. În definitiv ar trebui să căutăm a angaja şi promova profesionişti nu persoane de acelaşi sex. Iar în actuala criză de personal poate că asta ar fi o soluţie. Socotim că dacă noi nu prezentăm profesionişti de ambele sexe, suntem condamnaţi ca societate, întrucât marea majoritate a deţinuţilor vor fi puşi în libertate la un moment dat şi vor întâlni, acolo şi persoane de sex feminin. Iar dacă nu vor şti să relaţioneze în atare condiţii, s-ar putea ca osteneala sistemului de a reda societăţii elemente integrate şi productive să devină zadarnică.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.