Statut vs. Status

WhatsApp Image 2019-11-11 at 19.10.41

    Au trecut aproape patru luni de la publicarea Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare. Termenii s-au schimbat si am devenit după lungi dezbateri și mulți ani de așteptare polițiști de penitenciare, dar in afara de statut si denumire ce s-a schimbat efectiv?  Aproape nimic, iar statusul nostru e in continuare loading … problemele  fiind aceleași!

    Mă uit la colegii din unitatea mea si văd polițiști de penitenciare slab dotați, purtând veste anti-înjunghiere care seamănă cu plase pentru țânțari, cu uniforme ponosite asemănătoare unor salopete de mecanic și cu un psihic îndeajuns de uzat încât să se transforme neobservat într-o temere de a lucra în sectorul de deținere, acolo unde infractorii au prea multe de drepturi.

    Status-ul nostru a rămas într-un stand-by tăcut, el reprezentând bariera dintre noi, polițiștii de penitenciare și miniștrii justiției care pe rând au făcut promisiuni de care nu s-au putut ține. Proasta gestionare a personalului reprezintă în continuare principala problemă cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, problemă care se divide într-un set de alte probleme: nu avem voie să ne transferăm dintr-o unitatea în alta și nici să ne mutăm de pe o funcție pe alta. Nu avem voie să mai angajam personal și să organizăm concursuri, totul este suspendat suntem în stand-by.

     Când au fost suspendate aceste operațiuni în celelalte sectoare care aparțin sistemului de apărare, ordine publica și siguranța națională măcar o singura dată in istorie?

      La noi s-a întâmplat asta de două ori într-un singur an!

    Ce bine ar fi dacă am putea sa suspendăm și noi uzura fizica și psihică precum și saturația la care mulți dintre noi am ajuns!!!

   Și din păcate atunci când ne întâlnim la o poveste,  folosim tot vechiul jargon împrumutat de la infractori, îndepărtându-ne de ceea ce ar trebui să fie adevărații polițiști de penitenciare, pentru că în primul rând noi nu am internalizat încă această schimbare. Darămite societatea???

    Iar ministerul de care aparținem ne ține acolo la urmă și nu vrea să ne ajute sa ne simțim polițiști de penitenciare. Pentru că însuși termenul de polițist pare un cuvânt atât de greu și e atât de important pentru comunitate!

    O să ne lăsați?

    Rămânem în stand-by…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.