Arma polițistului de penitenciare: ”vrăjeala”

  tinuta-6

 

    Adesea auzim in penitenciare ca in relația noastră cu deținuții trebuie sa avem tact, dar pana la urma ce este acest tact si mai ales ce înseamnă tactul in penitenciare?
Mai tot timpul șefii in raport cu deținuții ne cer sa folosim tactul, dar nimeni nu ne învață ce trebuie sa facem efectiv,e ca intr-o firma in care nu faci training despre un produs pe care te obliga sa il vinzi impunându-ti-se totodata si un target de vânzări, dar fara a avea habar despre utilitatea lui. Cate cursuri s-au facut de-a lungul anilor despre comunicare si dialog in relațiile cu detinutii. Niciunul!
Da stiu, poate ca titlul suna golaneste, un jargon de cartier, dar in realitatea toata treaba asta se rezuma la… vrăjeala. In termeni profesionali sau academici sistemul ne explica de fapt că s-ar numi tact, dar aici nu ne confruntam cu pătura intelectuala a societății, ci cu violatori, criminali si talhari, si in realitate este doar vrăjeala, o deprindere din copilărie pe care unii o avem, altii nu! Cum ii ajutam pe cei care nu o au? Ce face sistemul pentru ei?

     E adevarat ca ANP-ul a încercat sa se scoată prin fabricarea acelor manuale vechi si total depășite, care in timp s-au dovedit a fi nefolositoare. Un manual nu cred ca o sa te învețe vreodata ca atunci cand ai promis ceva unui detinut trebuie sa te tii de promisiune cu orice pret, asa ca, mai bine nu promiti, ca sa nu te compromiți. Cred ca aceasta ar trebui sa fie prima regula invatată la angajare.
La intrarea in serviciu polițistul de penitenciare in loc sa se armeze cu doua încărcătoare, acesta se armează cu rabdare si calm pentru ca odata ce pornește spre locul de munca, acesta e conștient ca il așteaptă o zi lunga. Arma pentru cele 2 încărcătoare este tactul. Un supraveghetor care are peste 100 de deținuți in grija pe o sectie de deținere si daca vrea, si daca nu vrea trebuie sa cunoască starea de spirit a fiecărui deținut in parte iar in cazul unui incident, indiferent de natura sa, fie ca vorbim despre o altercatie sau automutilare acesta trebuie sa judece acea situație dificila rapid, dar si cu finete, sa aibă un comportament adecvat si totodata delicat, pe cat pare de complicat, pe atat e de simplu, daca ai tact.
In urma lungilor insistente ale sindicatelor cu privire la stoparea numărului din ce in ce mai mare al ultrajelor in penitenciare, desi fosta ministra a considerat ca nu se impun masuri in plus fata de deținuți, ANP-ul a raspuns slab si timid cu niste cursuri fantoma pentru dialog si comunicare in vederea stopării si evitării ultrajelor asupra noastră. In afara de faptul ca s-a mai strâns un număr destul de mare de ore suplimentare, 6ore/polițist de penitenciare, cat a durat cursul, utilitatea lor a fost zero. Resursele pentru aceste cursuri fiind si ele extraordinar de slabe.
Cum sa ne însușim arta de a fi plini de tact? Plecand de la premiza ca si deținuții sunt oameni lăsăm niste sfaturi utile care s-au dovedit a fi folositoare de-a lungul timpului in diverse incidente:

1. Aratati ca înțelegeți ce va explica. Detinutilor le place să vadă că le-aţi înţeles punctul de vedere chiar dacă nu sunteţi de acord cu ei. Umanitatea nu costa nimic!

2. Fiţi atenţi la ce nu trebuie să spuneţi. Cateodata tactul înseamnă şi să ţinem cont de ceea ce nu trebuie spus, aceasta fiind o dovadă de bunătate.

3. Invataturile care vindeca. Învăţând arta de a vorbi cu tact veţi putea să vă bucuraţi de relaţii paşnice cu deținuții si veți deține controlul in permanenta.

4. Păstrati contactul vizual in permanenta. Astfel deținuții se vor simtii intr-o oarecare postura de egalitate si comoditate.

5.Fii tu însuți. Detinutii isi dau seama si simt daca te dai altcineva decat cine esti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.