Directorul de penitenciar – manager sau Comandant?

WhatsApp Image 2019-11-25 at 11.58.53

    Schimbările legislative din ultimii ani au dus la o restrângere  a exercitării funcției de director, cea mai semnificativă fiind schimbarea din funcția de președinte a comisiei de liberare din cadrul penitenciarelor cu funcția de membru oarecare al comisiei. Funcția de președinte a fost atribuită judecătorului de supraveghere a privării de libertate. S-a făcut o schimbare de putere total inutilă deoarece titulatura explică atribuțiile pe care trebuie sa le exercite fostul judecător delegat și anume supravegherea privării de libertate, asigurarea drepturilor fundamentale și punerea in aplicare corespunzător și neabuziv a sancțiunilor aplicate, respectiv a regimurilor acordate. Considerăm că introducerea mandatului limitat de 4 sau 5 ani era suficienta ca frânare a puterii directorului de penitenciar. Transferul de putere de mai sus poate fi răspunsul numărului din ce in ce mai mare al ultrajelor, deoarece deținuții au început să speculeze acest aspect. Ei au înțeles(pe buna dreptate) că ,,șeful” este judecătorul de supraveghere, iar acesta nu sta mai mult de 6 luni – 1 an, după care vine altul și altul, iar abaterile disciplinare nu ar mai conta.

    Din păcate unii directori, ori nu știu(fără supărare), ori nu vor sa înțeleagă ce rol au penitenciarele și ce rol au ei in penitenciare – reabilitarea persoanelor condamnate. În vederea reabilitării, munca de penitenciar se divide în două ramuri. O primă ramură care constă în participarea persoanelor condamnate la programe socio-educative, cursuri de calificare sau recalificare și muncă remunerata cu bani și/sau zile câștig. Cea de-a doua constă în respectarea  de către aceștia a normelor de conduita și disciplină.

    Fără a ne abate însă prea mult de la ce am menționat mai sus,(anume faptul ca unii dintre directori nu știu ce înseamnă munca de penitenciar  – și nu facem referire la incompetenta sau neputința), știm ca sunt directori care nu provin din niciuna dintre ramurile arătate. Nu provin nici din socio-educativ nici din operativ, ei fiind promovați din rândul altor sectoare: financiar, serviciul logistică, resurse umane, etc.

   Noi atunci punem în discuție următorul aspect: cum impune un director ritmul, conduitele și măsurile de reabilitare a persoanelor condamnate, dacă acesta nu are aceasta meserie la baza? Ce metode de constrângere are el, dacă nu are control asupra comisiei de liberare sau a comisiei de disciplina? Unde este implicarea sa in reabilitarea deținuților?

    O dovada de implicare in combaterea criminalității am văzut într-un reportaj făcut de Netflix într-unul din cele mai dure penitenciare din Mexic, Tijuana, in penitenciarul de maxima siguranța El Hongo.  Acolo, directorul penitenciarului, Garza R., pentru a elimina orice încercare de corupere sau amenințare și pentru a duce o lupta reală cu cartelurile drogurilor și încercând reducerea crimelor, și-a făcut un apartament in penitenciar, părăsindu-l doar pentru situații de urgentă și sub paza armata. Normal ca la noi nu e cazul de așa ceva. La noi, acolo unde sunt clanuri, nu sunt probleme…(coincidenta).

    Revenind la țara noastră si comparând-o cu cele arătate mai sus, mulți dintre directorii noștri par niște manageri preocupați de propriile interese, cu gânduri de pensionare, a căror implicare in reabilitarea deținuților tinde spre zero.

  Așa ca revenim cu întrebarea din titlu: Directorul de penitenciar – manager sau Comandant?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.