Apașu’ tot apaș, alias dușmanu’ tot dușman

WhatsApp Image 2019-11-28 at 21.51.02

    Explic imediat…

   Se pare că era în care deținutul este mai important decât hârtia, iar hârtia este mai importantă decât polițistul de penitenciare, acea eră în care viziunea de manager înseamnă doar să dai ordine și să se execute întocmai ce spui tu, se îndreaptă spre final. Dacă într-o adresă petiție sau orice altă hârtie, nu ai folosit exact expresia pe care a dorit-o domnul D.A.S.D.R.P, care ți-a corectat-o cu pixul roșu ca la o dictare de undeva de la sfârșitul clasei a IV-a, ei bine, acea eră apune.

    Sau cel puțin așa consideră aparatul central, deoarece cu ocazia acordării salariilor de merit la nivel de directori, se pare că cea a domnului Apahidean a fost refuzată politicos de către A.N.P. Spre deosebire de domnia sa, care nu i-a refuzat o asemenea mărire ”nepoatei” sale…

    Dar oare cum era ca domnul D.A.S.D.R.P. să  refuze chiar el, după încă alte 10 salarii de merit primite de-a lungul carierei sale excepționale. Exact. Și să redistribuie suma celorlalți ofițeri din subordine, așa cum au făcut și alți lideri cu această ocazie?

    Era imposibil…..

  Este de fapt imposibil ca acest gest să vină de la o persoană lipsită de altruism și care nu a înțeles  niciodată ce înseamnă munca în echipă.

   Zidurile Penitenciarului Gherla ascund în acest moment o barieră care s-a format între D.A.S.D.R.P. și ofițeri, atât cu funcție de conducere, cât și cu funcție de execuție. Mulți dintre colegii lui cu care a crescut deodată din punct de vedere profesional consideră, după ce au văzut destule în 3 ani de mandat, că funcția de director adjunct este o pălărie mult prea mare pentru Apahidean și mulți apreciază faptul că era suficientă pentru el funcția de a răspunde la adrese și petiții. Cea de scriitor.

    Și-acum explic: cele două cuvinte „Apache” și „apaș” provin din cuvântul ,,apachu” care aparține unei limbi străvechi și care  înseamnă dușman. În atare condiții porecla reprezintă o ironie pentru  domnul director, dar totodată un mare adevăr obligându-ne să ne întrebăm: dușmanul cui? Al polițiștilor de penitenciare sau al deținuților?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.