Cum să evadezi. Ghid rapid.

WhatsApp Image 2019-12-13 at 17.05.28

   Suntem în România anului 2019, țara în care deținutul se află pe primul loc, de la drepturi până la asigurări medicale. Unele din ele putem, fără a ne teme că vom fi contestați public, să le numim de-a dreptul fițe…Așadar, toți românii de rând au înțeles și totodată s-au resemnat cu ideea că deținuții sunt cei mai importanți….

   Dar ce se întâmplă atunci când cazi în extrem și începi să venerezi infractorii: ,,deținutul nostru, stăpânul nostru” – citat director adjunct. Același director adjunct care și-a transferat nepoata de la Secția exterioara Cluj-Napoca la Penitenciarul Gherla după 6 luni de la încadrare, iar la 1 an (după ce nu a mai fost agent debutant) i-a acordat  salariu de merit echivalentul a 50%. Tot acel director la insistentele căruia s-au montat frigidere aproape în toate camerele de deținere ale Penitenciarului Gherla.

   Ați ghicit, domnu’ Apașhu!

   Păi noi avem o întrebare domnule: în calitate de fost student, dumneavoastră ați avut frigider în camera de la cămin? Sau știți vreun student la Academia de Poliție cu frigider în cameră ? Deși întrebarea este destul de deplasată (studenții nu au greșit cu nimic) am încercat să facem o comparație cu alte persoane care trăiesc în spații comune pentru o perioada dată de timp. Nu deschidem subiectul spitale sau azile de bătrâni….

   Fără altă alternativă, personalul penitenciarului Gherla a început să se obișnuiască încet, încet cu stilul ,,de-a îndoaselea’’ al domnului director adjunct și s-a resemnat. Puțini se mai opun și se mai luptă cu aceste dispoziții și aprecieri ale domnului justițiar, total favorizante pentru deținuți:

  • favorizarea deținuților în comisiile de disciplină, ex: faptul că îi sancționează cu diminuarea dreptului la pachet pe cei care nu sunt vizitați, deținuți cu domiciliul la sute de kilometri distanță, Galați, Iași etc.
  • favorizarea deținuților condamnați pe viață sau cu pedepse mari, aprobând cu nonșalanță cam tot ce și-au dorit.
  • preocuparea pentru sancționarea polițiștilor de penitenciare, vânați zilnic pe camerele de supraveghere de la ora 07:00 la ora 21:00.

   De fapt, domnul Apahidean nu este director. El a rămas un șoarece de bibliotecă, ascuns în birou printre hârtii și cu ochii în monitor(zoom-in, zoom out), care nu prea mai știe unde se afla sectorul de deținere și ce greutăți întâmpină supraveghetorii, șefii de secții, însoțitorii, etc. Așa ca zvon, din spusele colegilor  se pare că și dacă ar vrea să mai intre în sectorul de deținere nu prea mai poate, deoarece la ultima percheziție generală, domnul Apahidean, director adjunct siguranță si regim penitenciar, (cel care trebuie sa fie în linia întâi, neînfricat și integru) a fost înjurat de către un deținut VIP și trimis acolo unde îi este locul (la el în birou). Ce credeți că s-a întâmplat: dom’ director a executat de îndată și la timp!!!

     Așadar asta se întâmplă atunci când integritatea și siguranța penitenciarului au fost puse pe ultimul loc, mai importante fiind crearea de condiții optime pentru persoanele condamnate pe viață Î N  V E D E R E A  E V A D Ă R I I. Da, asta se întâmplă atunci când stilul de management al uni penitenciar creează oportunități producerii unor grave incidente de securitate într-un penitenciar de maximă siguranță. Considerăm că este inadmisibil și total de neconceput ca o persoană condamnată încadrată în regim de maximă siguranță să aibă oportunitatea de a recurge la tentativa de a evada din interiorul unui penitenciar ca Gherla. Cei care muncesc acolo știu ce afirmație fac eu, din punct de vedere al infrastructurii acestei instituții. Și mai știu de asemenea că orice manual de funcționare a unui penitenciar din lume, ne spune că un deținut condamnat pe viață trebuie să fie cât mai izolat, cu drepturi restricționate și libertate de mișcare restrânsă. O ȘTIE ORICE OM DE PE STRADĂ.

   Cu siguranță cetățenii acestei țări se simt foarte în siguranță datorită domnului Apahidean și, la fel ca noi, mulțumesc îndatorați pentru asta!

2 thoughts on “Cum să evadezi. Ghid rapid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.